Site Login

Username              

Staff Access

MA Webmail for Staff
MESS for Staff

Feedback?
Ulul Azmi : Peribadi Akhlaq Sejati (Feb '12)

Ulul Azmi : Peribadi Akhlaq Sejati

Anbiya’ serta Rusul telah diutus oleh Allah s.w.t. untuk membawa manusia yang telah terpesong jalannya kembali, ke jalan yang betul. Berbekalkan wahyu dari Allah s.w.t serta peribadi yang mulia, mereka menyebarkan dakwah tauhid kepada umat mereka.

Ulul Azmi adalah segolongan para anbiya yang telah dibekalkan dengan keistimewaan serta mukjizat yang hebat. Namun kehebatan mereka yang jelas istimewa adalah keperibadian mereka yang dibentuk dengan Akhlaq yang mulia serta keazaman yang utuh dalam menyampaikan dakwah. Firman Allah s.w.t dalam surah Al-Ahqaf ayat ke-35:

Bermaksud: “Maka bersabarlah sebagaimana bersabarnya “ulul-‘azmi” (orang yang mempunyai keteguhan hati) daripada para rasul, dan janganlah kamu meminta disegerakan bagi mereka. Pada hari mereka melihat apa yang diancamkan kepada mereka, seolah-olah mereka tidak tinggal (di dunia) melainkan sesaat pada siang hari. Sudah memadai! Maka tidak dibinasakan melainkan kaum yang fasik.”

Nabi Nuh a.s. telah berdakwah kepada umatnya yang keras hati lagi keras kepala hampir 1000 tahun dengan bersungguh-sungguh tanpa ada putus asa tetapi sayangnya yang menerima dakwahnya hanya segelintir sahaja. Nabi Ibrahim a.s. pula telah menempuhi kaumnya yang kerosakan aqidah dengan berani sehingga dirinya dibakar dan dihalau dari kampung halamannya. Tambahan dari itu, Nabi Ibrahim telah diuji oleh Allah s.w.t. dengan disuruh untuk meninggalkan Isteri dan anaknya di padang pasir yang tandus dan juga dengan peristiwa suruhan untuk menyembelih anaknya Ismail a.s.

Nabi Musa a.s. terkenal dengan keteguhan dirinya melawan Firaun dan tenteranya serta kesabarannya melayani kerenah kaumnya Bani Israil. Manakala Nabi Isa telah menghadapi berbagai-bagai fitnah dari kaum Yahudi sehinggkan dirinya hampir dibunuh setelah dikhianati oleh anak muridnya.

Nabi Muhammad s.a.w telah melalui jerih payah kehidupan sebagai seorang insan yang kehilangan orang-orang yang tersayang. Apabila diutus menjadi Rasul pula, beliau dipulau, dikeji, dikasari dan diboikot oleh kaumnya termasuk pamannya sendiri Abu lahab. Namun begitu beliau masih tetap utuh menyahut cabaran dakwah yang diberikan oleh Allah s.w.t.

Para Rusul Ulul Azmi ini telah diasak dengan berbagai macam dugaan dan kepayaahan namun keazaman mereka untuk menjadi hamba yang bertanggungjawab atas amanah Allah Azza Wa Jalla menjangkaui kecenderungan emosi mereka. Keteguhan serta keutuhan peribadi mereka yang fokus kepada misi hidup yang ingin dicapai perlu menjadi iktibar, contoh serta inspirasi untuk kita para muslimin yang masih terpinga-pinga tentang tujuan sebenar hidup kita.

Pasakkanlah diri kita dengan kesedaran untuk fokus kepada misi hidup kita iaitu memberi kemanfaatan secara total kepada ala mini. Dalam erti kata yang lain, penghambaan yang khusus kepada Allah s.w.t sahaja dan mengajak manusia kepada penghambaan ini.

Muhammad Azri Azman

Eksekutif Dakwah

Persatuan Muhammadiyah Singapura

 

Da'wah Articles Archive

Donate with MCpayment

You can make online donations to Muhammadiyah Association using your debit/credit cards
Donate via credit/debit card now!


Iqra'


Listen to the Quran Recitation and Translation online in Arabic, English, and Urdu.
Courtesy of QuranExplorer

Muhammadiyah Association


14 Jalan Selamat Singapore 418534
Tel: 6242 7388      Fax: 6449 2781
Email: [email protected]
Registered Under Societies Act No. 2273
Charities Act No. 0659
Unique Entity No. S58SS0020C

Locate Us!

Best viewed in Mozilla Firefox, IE8++ on 1280 x 1024
Copyright © 2012 Muhammadiyah Association


Follow Us!


Like us on Facebook!


Subscribe to our Newsletter!


Coming Soon!!